Portugalia a devenit cea mai vaccinată ţară din lume împotriva coronavirusului, cel puţin 84% din întreaga populaţie fiind imunizată cu schema completă şi 86% prima doză a unui vaccin anti-Covid, relatează Corriere della Sera.

Guvernul va ridica toate restricţiile privind restaurantele şi cluburile de noapte de la 1 octombrie în timp ce clienţii hotelurilor şi restaurantelor nu vor mai trebui să prezinte un certificat de vaccinare sau rezultatul negativ al unui test pentru coronavirus, potrivit hotnews.ro.

Succesul campaniei de imunizare este reprezentat de cooperarea totală a populaţiei în campania de vaccinare, aceasta datorându-se probabil în bună parte amintirilor despre modul în care poliomielita, variola şi alte boli mortale au fost eradicate în trecut.

Portugalia a fost de asemenea una din ţările europene în care protestele împotriva măsurilor sanitare au fost minime.

„Nu contează dacă suntem prima, a doua ţară sau a treia”, afirma şeful grupului de lucru anti-COVI, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, în urmă cu câteva săptămâni, „scopul este să atingem rata [de vaccinare] care ne permite să fim în siguranţă”.

Cu o rată a vaccinării în regim complet de 84% la o populaţie de 10,3 milioane de persoane, obiectivul de a imuniza împotriva coronavirusului toţi cetăţenii eligibili poate fi atins în câteva zile ţinând cont că persoanele cu anumite vulnerabilităţi şi copiii sub vârsta de 12 ani nu vor fi vaccinaţi deocamdată.

În UE, pragul imunizării anti-Covid a două treimi din populaţie a fost deja depăşit de Italia (67%), Belgia (71%), Irlanda (73%), Spania (77%) şi Malta (83,6%).

adevarul.ro/international/europa/

Lasă un răspuns